Man kan bygge mange ting af stål

05 februar 2020
Anders Lundtang Hansen

Det vil nok ikke overraske særligt mange læsere, at man selvfølgelig kan lave mange forskellige ting af stål, men det er fordi, at vi tager det for givet, at den slags kan lade sig gøre nu om dage.

For ser man på det i det brede perspektiv, så er stål og stålindustrien som helhed faktisk en nyere opfindelse i det historiske perspektiv.

Det er jo lidt at sammenligne med elektricitet, for selvom det i og for sig altid har været der, så måden til at tæmme det og bruge det industrielt er relativt ny; eller man kan også se på det med internettet og de sociale medier.

Sidstnævnte kan den nyeste generation nok ikke forestille sig, at man for bare 25 år siden levede uden eller på meget lemfældig omgang.

Så på samme måde, når man skulle lave noget for bare 150 år siden, så skulle det laves i hånden, og man valgte de materialer, som man altid havde haft den største erfaring med og de bedste resultater ud fra.

Man holdt lige igen med at overgå til de nyere materialer, hvilket var forståeligt: se bare på sådan noget som at bygge skibe.

De fleste skibe blev jo bygget af træ, for træ kunne trods alt flyde på vandet, så det krævede mest teknik i at lave store skibe, uden at de sank – men stål ville jo falde til bunds med det samme, så hvordan skulle man turde bygge skibe af den slags?

Derfor var man påpasselig med at gøre den slags, og de første forsøg med at lave ting af stål skulle da også laves i hånden, hvorfor det tog lang tid, og man havde stadig ikke de bedste teknikker og materialer til at gøre den slags.

Men ser man på verdensbillede nu om dage, så er det jo en helt anden verden, vi lever i, se bare på xn--rn-petersen-ggb.dk, der hjælper med utallige former for stålkonstruktioner med stor tilfredshed til følge.

Flere Nyheder